SYNTISEN HYVÄÄ

Tämä löytyi keittokirjan välistä, ystäväni on aikoinaan minulle tämän ohjeen antanut ja sen nimenä on ollut " unkarilainen jälkiruoka".   Ehdottomasti keskieurooppalaiseen tyyliin todella makeaa ja vähäkalorista

Tällä kertaa tein jälkiruoan pakastimessa olleista suklaamuffinsseista, jotka tein jollekin kutsuille Kotigastronomin suklaamuffinssijauheesta. Suklaakakuksi käy itse tehty, ostettu suklaakakku tai vaikkapa joku muukin kakku. Muistelen Nigellan tehneen tämän hieman erilaisella kastikkeella ja vadelmahillolla yhdessä ohjelmassa.

 

Ohje on huippuhelppo etenki ku ostaa ainekset valmiina:

UNKARILAINEN JÄLKIRUOKA

ainekset:

suklaakakku, aprikoosihilloa, suklaakastiketta, vaniljakastiketta, kermavaahtoa

lisäksi kakkuun voi laittaa esim. pähkinärouhessa, rusinoita tms

 

- pilko suklaakakku kuutioiksi ja kääntele / sivele palat hillolla

- laita vuokaan vuorotellen kakkupaloja, suklaakastiketta, vaniljakastiketta ja jos haluat pähkinöitä, rusinoita..

- jatka näin kunnes kaikki on vuoassa kerroksittain

- jälkiruoan tulisi imeytyä jääkaapissa vuorokauden verran, mutta hyvää tulee lyhyemmässäkin ajassa

- laita päälle kermavaahtoa esim. tarjoilupäivän aamuna

 

******

 

Tämä ohje on AINA hukassa kun sitä tarvitsisi, joten jemmaan sen tänne varmaan paikkaan

PIKAPULLAA PELLILLÄ 

5 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
1½ dl sokeria
50 g juoksevaa margariinia
2½ dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää rasva ja maito. Sekoita nopeasti turhia vaivaamatta. Levitä leivinpaperin päälle uunivuokaan, jonka koko on noin 20 x 30 cm.  Paista +200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tätä voi tehdä monella eri tavalla. Korvapuustipullaan lisään kanelia ja pintaan raesokeria, mustikkapullaan mustikoita, hillopullaan hillosta raitoja pinnalle ennen paistamista ( varmista että hillo on paistonkestävää ).. variaatioita on niin monta kuin on mielitekoja

******************

POROSÄMPYLÄT teen allaolevalla pekonisämpylän ohjeella ( a la Hellapoliisi ) siten, että jätän tomaatit, persiljat ja pekonit pois. Hiivankin oikaisen kuivahiivalla. Laitan taikinaan kaupasta ostettua kylmäsavu ( tai lämminsavu ) pororouhetta n. 1 dl ( pororouhe on suolaista !! ) sekä emmental ( mieluiten punaleima ) juustoraastetta. Laitan siis juustoraasteen taikinan sekaan enkä sämpylän päälle. Parhaimmillaan nämä ovat suoraan pelliltä lämpimänä, mutta jääkaappikylmänäkin näyttävät kaapista katoavan

 

PEKONISÄMPYLÄT
15-20 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3/4 dl Dan Sukkerin leipäsiirappia
70 g pekonia paloiteltuna
10 kirsikkatomaattia lohkottuina
1/2 dl persiljasilppua
12-13 dl vehnäjauhoja
1-2 dl juustoraastetta

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola.
Lisää leipäsiirappi, sekä kuumassa pannussa paistettu pekoni ja lohkotut kirsikkatomaatit.
Vaivaa taikinaan persiljasilppu ja jauhot, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikina pötköksi ja jaa tasakokoisiksi paloiksi.
Pyörittele sämpylöiksi.

Anna kohota hetki, suihkauta sämpylöille hieman vettä ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

 

************************