Sateisella hyytävällä viikolla on ollut mukavaa kahlata läpi sisustus- ja puutarhalehtiä.

Ajatuksenani olisi pärjätä mahdollisimman vähäisellä puutarhanhoidolla ja hankkia vain muutamia helppohoitoisia perennoja puiden ja pensaiden lisäksi.
Perennoista tykkään erityisesti TIIKERINLILJASTA,  lapsuudenkodissani niitä sanottiin leijonankidoiksi.. ehdottomasti hehkuvan ORANSSIN värisenä. Edellisen kodin pihassa niitä oli joten kasvavat täälläkin, jippii..

TIIKERINLILJA
723739.jpg

Sitten haluan vuokkoja, ehdottomasti valkoisia sellaisia. Lapsuudestani muistan keväisin valtavat VALKOVUOKKOmatot metsissä ja jotain sitä tunnelmaa haluan puutarhaani.. kyseltyäni sain kuulla että myös valkovuokko kasvaa täällä kohtuullisesti. Lisäksi ajattelin kokeilla ehkä AROVUOKKOA  ja sitten kivikkokasviksi (TUNTURI)LAPINVUOKKOA..   
( juups, tiedän että lapinvuokko ei ole oikeasti vuokko.. )  kaikkea siis valkoisena. Usealla eri vuokkolajilla saisi kukinta-aikaa pidennettyä huomattavasti.

AROVUOKKO
723728.jpg

LAPINVUOKKO
723733.jpg


VALKOVUOKKO
723762.jpg


On ollut järkyttävää huomata, että MINÄ joka en koskaan ole ollut pätkääkään kiinnoistunut puutarhanhoidosta, suunnittelen innoissani ja tutkin kasvien kasvutapoja, elinolosuhteita, kasvuvyöhykkeitä, kukinta-aikoja ja kasvumaaperävaatimuksia :os

Meidän pihasta tulee hyvin perinteinen koska lisäksi tontille tuodaan anoppilasta ehtaa Lapissa kasvanutta JUHANNUSRUUSUA.  Myös pohjoista OMENAPUU-lajiketta aion kokeilla ja lisäksi VADELMAA.. vadelmaa en ole vielä ehtinyt tutkia että jaksaako täällä kasvaa puutarhavadelma vai pitääkö vadelma olla villiä mallia..  PIHLAJAA myös halajamme tontille ja johonkin kohtaan. Muutamia koivujahan tontille jäikin ja tontin takana puistoalueella kasvaa koivua ja leppää reilusti :o)

JUHANNUSRUUSU
723729.jpg

VADELMA
723741.jpg

OMENA KUKASSA
723737.jpg

Puutarhakiinnostus on saanut myös silmät avautumaan pyörällä työmatkoja kulkiessa: olen bongannut ojanpientareelta päivänkakkaroita, maitohorsmia, kärhöjä ( ikinä ollut moisesta kuullutkaan, luullut vain joksikin rikkaruohoksi !! ).. etenkin talojen pihoissa kukkivat juhannusruusut ovat saaneet villit vaistoni heräämään ja sormeni syyhyämään.

Mies ehdotti KULLEROA.. ei hassumpi ajatus.. pihamme olisi siis melko perinteinen ja " paikallinen". Tosin en innostu erityisemmin ajatuksesta kokeilla uusia kasveja vaan haluan luottaa vanhaan tuttuun ja turvalliseen. Suurin osa kasveista on kummallekin kotoa ja lapsuudesta tuttuja " kotimaisia " joten mieltymyskin niihin on ymmärrettävissä.

KULLERO
723732.jpg


Vielä olisi ajatuksissa etsiä puutarhaan jotain SINISTÄ PERENNAKUKKAA.. luultavasti sellaista joka viihtyisi kalliolla.. meillä kun on noita isoja kiviä aika paljon ja ajatuksena olikin että ylimääräiset kivet laitettaisiin tontin takarajalle muutamaksi isoksi kasaksi joihin sitten tekisin kivikko"kukkapenkit".  Varsinaisia kukkapenkkejä ei taida tullakaan monta..  leikkimökin viereen ja ehkä tontin rajalle, ehkä etupihalle.. piha kun saa olla kuitenkin täysin stressivapaata aluetta lapsille eli leikkiä, juosta ja peuhata saa niin paljon kuin jaksaa.